Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου
Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;
Διαβάστε:

Τι μέρα πέφτει η 14 Φεβρουαρίου 2024; Τετάρτη!

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, που ονομάζεται επίσης Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου ή Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου. Ξεκίνησε ως χριστιανική γιορτή προς τιμήν ενός ή δύο πρώτων χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Άγιος Βαλεντίνος και, μέσω μεταγενέστερων λαϊκών παραδόσεων, έχει γίνει μια σημαντική πολιτιστική, θρησκευτική και εμπορική γιορτή του ρομαντισμού και της αγάπης σε πολλές περιοχές του κόσμου. Στις 14 Φεβρουαρίου κάθε έτους είθισται οι ερωτευμένοι αλλά και όσοι θέλουν να δηλώσουν την αγάπη τους γενικά σε φίλους και σε μέλη της οικογένειας τους να ανταλλάσσουν δώρα, όπως λούτρινα αρκουδάκια, καρδιές, τριαντάφυλλα και κυρίως, πολλές ευχετήριες κάρτες.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος; Υπάρχει ένας αριθμός ιστοριών μαρτυρίου που συνδέονται με διάφορους Βαλεντίνους που και με την 14η Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης μιας αφήγησης για τη φυλάκιση του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης για τη διακονία των Χριστιανών που διώκονταν υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον τρίτο αιώνα.

Σύμφωνα με μια πρώιμη παράδοση, ο Άγιος Βαλεντίνος αποκατέστησε την όραση στην τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του. Πολυάριθμες μεταγενέστερες προσθήκες στο θρύλο τον έχουν συνδέσει καλύτερα με το θέμα της αγάπης: μια εξωραϊσμένη εκδοχή του θρύλου τον 18ο αιώνα υποστηρίζει ότι έγραψε στην κόρη του δεσμοφύλακα ένα γράμμα με την υπογραφή “Ο Βαλεντίνος σου” ως αποχαιρετισμό πριν από την εκτέλεσή του, μια άλλη παράδοση υποστηρίζει ότι τέλεσε γάμους για χριστιανούς στρατιώτες που τους είχε απαγορευτεί να παντρευτούν.

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου

Η ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου, συνδέθηκε με τον ρομαντικό έρωτα τον 14ο και 15ο αιώνα, όταν άνθισαν οι αντιλήψεις για τον αυλικό έρωτα, προφανώς λόγω της σύνδεσης με τα “ερωτευμένα πουλιά” της πρώιμης άνοιξης. Στην Αγγλία του 18ου αιώνα, εξελίχθηκε σε μια περίσταση κατά την οποία τα ζευγάρια εξέφραζαν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον, προσφέροντας λουλούδια, γλυκίσματα και στέλνοντας ευχετήριες κάρτες (γνωστές ως “valentines”). Τα σύμβολα της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου που χρησιμοποιούνται σήμερα περιλαμβάνουν το περίγραμμα σε σχήμα καρδιάς, περιστέρια και τη μορφή του φτερωτού Έρωτα.

Από τον 19ο αιώνα, οι χειρόγραφες κάρτες που ανταλλάσσονταν την ημέρα του έρωτα, έχουν δώσει τη θέση τους στις ευχετήριες κάρτες μαζικής παραγωγής, διευρύνοντας έτσι τη δυνατότητα κυκλοφορίας τους σε πολλά και διαφορετικά σχέδια. Στο κατάστημα μας Guruzz θα βρείτε μία απίστευτη ποικιλία καρτών! Στην Ιταλία, τα κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονται στους ερωτευμένους “ως ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να ξεκλειδώσουν την καρδιά του δωρητή”, καθώς και στα παιδιά για να αποτρέψουν την επιληψία (που ονομάζεται ασθένεια του Αγίου Βαλεντίνου).

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Άγιο Βαλεντίνο, πατήστε εδώ.